Joulu on asenne kysymys, aivan kuten kaikki muutkin asiat elämässä. Asioiden vaikutus meihin on suoraan suhteessa siihen miten asennoidumme niihin. Minulle joulu on rauhoittumisen aikaa, se on hetki tarkastella vuotta taaksepäin ja katsoa asioita uusin silmin. Aina se ei ole niin helppoa. Meidän on niin helppo turvautua tuttuihin, vanhoihin tapoihimme ja asenteisiimme. Pelkäämme ehkä muutoksia ja sen tuomaa erilaisuutta, ja siksi vastustamme kaikin tavoin sitä.  Valitsemme kulkea laput silmillämme, toistaen vanhoja kaavoja ja kuitenkin mietimme miksi voimme niin pahoin.

Olemme lakanneet kuuntelemasta itseämme ja sitä mitä sisällämme on kerrottavanaan. Annamme järkemme pelkojen ohjailla meitä ja tuudittaudumme siihen, että ainut oikea tapa on olla tyytyväinen siihen mitä on, vaikka se tekisi meidät onnettomiksi. Käyttäytyessämme näin me annamme oman elämämme vastuun toisille, syytämme aina kaikkea muita omasta elämästämme kuin itseämme. Suljemme sen sisäisen onnellisen lapsemme äänen ja annamme aikuisiän uskomustemme vaikuttaa päätöksiimme vaikka ne ovat muovautuneet ajan saatossa niistä elementeistä mitä me olemme kohdanneet. Ne elementit muokkasivat meitä, mutta ne eivät tee meistä sitä joita me olemme. Me itse valitsemme joka päivä miten asennoidumme asioihin, millaiset uskomuksemme ovat ja me voimme valita näemmekö sen sillä tavalla miten meidät on opetettu vai näemmekö ne sillä tavalla kuin tahdomme ja valitsemme nähdä.

Olen ollut onnellisessa asemassa sillä olen saanut tavata ihmisen joka ei usko elämän valinnan mahdollisuuteen. Se laittoi kyseenalaistamaan koko oman uskomukseni ja miettimään asioita uudelleen. Mitä enemmän mietin, sitä varmempi olin siitä että oman elämämme onnellisuus on kiinni valinnoistamme. Mietin kaikkia niitä ihmisiä mitkä kaikista kärsimyksistään ja järkyttävistä koettelemuksistaan huolimatta ovat löytäneet onnen elämässään, jotka edelleen ovat positiivisia ja hyväntahtoisia ihmisiä siitäkin huolimatta että ovat kokeneet suunnatonta vääryyttä. Sitä suuremmalla syyllä, olen vakuuttunut enemmän siitä, että ihminen voi valita oman asenteensa elämään riippumatta siitä mikä on kasvatuksellinen tausta tai menneisyyden historia. Oikealla asennoitumisella voi selviytyä suuristakin koettelemuksista voittajana.

Ihmisinä olemme erilaisia. Toisille irtipäästäminen on helpompaa ja toisille vaikeampaa, se mihin jäämme kiinni voi olla ihminen, asia, asenne tai tunne ja ne voivat koukuttaa meitä voimistuen tai keksimällä aina uuden keinon millä pitää meitä otteessamme. Irtipääseminen vaatii lujuutta ja ennen kaikkea se vaatii uskoa itseensä, siihen että selviytyy. On todella vaikeaa mennä muutoksen läpi kun kaikki pisteytetään, määritellään hyväksi tai pahaksi, on tuomittavaa tai oikeutettua. On vaikeaa kuunnella ääntään kaiken tämän myllerryksen keskellä missä jokainen taho toitottaa mitä kaikkea sinun tulisi olla ollaksesi hyväksytty ja rakastettu. Selviytyäksemme tarvitsemme monta asiaa, lujan uskon itseemme että riitämme sellaisina kuin olemme, uskon siihen että voimme itse valita elämämme, asenteemme ja käytösmallimme riippumatta muista ihmisistä, sekä siihen että osaamme nähdä muutoksen hyvänä, löytää jokaisesta asiasta jotain hyvää joka kannattelee meitä elämässämme eteenpäin.

Mitä sinä muuttaisit juuri tässä hetkessä, omassa elämässäsi, jotta olisit onnellisempi?

- Peilistä löytyy suurin vihollisesi -

Saldo

WP_000983.jpg